Teston Esdasdsa
Bedrijven

Persoonlijk leiderschap gaat over zelfmanagement

Ik zie leiderschap als iets persoonlijks. Het begint met het individu. De persoonlijkheid van iemand bepaalt wat voor een soort leider hij zal zijn. Als je een leider bent of streeft naar leiderschap, vraag ik je: klopt alles in jouw wereldje? Ben je gelukkig? Werk je met de maximale efficiëntie? Als je antwoord “ja” is, dan mag je van geluk spreken. Persoonlijk leiderschap gaat over zelfmanagement. Je begint bij jezelf, zodat je daarna effectief leiding aan anderen kunt geven.

We hebben allemaal wel leiders gezien, die hun leven niet goed op de rit hebben. Ze zijn toonaangevend, maar laten zich niet van hun beste kant zien. Hun leiderschapskwaliteiten lijden hieronder. We hebben ook leiders op de top van hun kunnen gezien, die hun leven wel op orde hebben. Hun leiderschapsvaardigheden floreren en degenen om hen heen zijn door hem geïnspireerd.

Hier zijn enkele elementen van persoonlijk leiderschap:

Balans

Balans is een evenwichtstoestand tussen de verschillende eisen die het leven aan je stelt. Balans is in tegenstelling tot statisch erg dynamisch. Voor het grootste deel moet je om balans te kunnen bereiken constant bezig zijn met aanpassingen en soms zijn dit kleine aanpassingen maar soms ook grote. Het behoud van balans stelt je in staat om effectief en productief te kunnen werken terwijl je leiding geeft.

Vervulling

Vervulling komt wanneer je het leven leeft dat je ook wilt leven. Je bent in staat om alles te geven en door je werk krijg je energie. Wie je bent en jouw werk zijn een geheel. Je werk loopt op rolletjes en wat je nodig hebt, komt naar je toe. Je weet precies welke richting je op wilt.

Een positieve relatie met de tijd

Jarenlang hebben managementconsultants en zelfverbeteringsexperts geadviseerd om de tijd te ‘managen’. Het gebruik van hulpmiddelen om te plannen en te organiseren en de implementatie van lineaire structuren zijn nuttig, maar in werkelijkheid is er te veel informatie en worden er te veel eisen aan jou gesteld om je tijd goed te kunnen beheren. De tijd kan niet worden beheerd en in plaats daarvan moet je jezelf beheren.

Focus

Focus stelt je in staat om je energie te kanaliseren zodat je het leven kunt creëren dat je wilt. Zonder focus gebeuren er dingen niet. Het creëren van focus begint bij het identificeren van de belangrijkste prioriteiten in je leven. Zodra je prioriteiten zijn geïdentificeerd, besteed je je tijd aan het nakomen van die prioriteiten om het zo voor elkaar te krijgen.

Vertrouwen

Vertrouwen trekt mensen aan. Als je als leider zelfvertrouwen uitstraalt, zullen mensen je willen volgen. Vertrouwen betekent zelfkennis en passende nederigheid. Een gebrek aan vertrouwen veroorzaakt problemen, die je persoonlijk leiderschap zouden kunnen saboteren.

Je externe leiderschapsvaardigheden hebben een sterke basis van binnenuit nodig. Persoonlijk leiderschap kan die basis bieden. Van binnenuit veranderen zal zeker tot verandering leiden.

Wil je een leiderschapscursus volgen? Bezoek ons: IvPP – Master Workshop leiderschap

https://www.ivpp.nl/leiderschapstraining/