Teston Esdasdsa
Image default
Gezondheid

Hoe herken je dat je veel stress ervaart?

Stress ervaren we allemaal. De onderstaande tips laten je meer zien over stress. Wil je van je stressklachten af? Kijk op de website van Nick de Waard.

Je kunt je niet concentreren of focussen
Werkdeadlines vergeten of wanneer u uw kinderen moet ophalen van een speelafspraak? Heb je het gevoel dat je geest op een onscherpe foto lijkt en dat de wazigheid een deuk heeft veroorzaakt in de manier waarop je keuzes afweegt en beslissingen neemt? Dat kan een depressie zijn.

Gepreoccupeerd zijn met gedachten aan verdriet en leegte kan je in een mist storten die je werk, geheugen en besluitvormingsvaardigheden beïnvloedt, zei Wolkin. Dat ongerichte denken kan ertoe leiden dat u slechte keuzes maakt of ongezond, riskant gedrag aanneemt.

Je geniet niet van de dingen die je ooit gelukkig maakten
Vroeger had je happy hour met je favoriete groep collega’s, maar je duikt de laatste weken weg. Of je keek altijd uit naar je nachtelijke run, maar je kunt tegenwoordig de interesse niet opbrengen. Niet deelnemen aan dingen waar je ooit van genoot omdat ze je geen plezier meer geven, is een veelbetekenend teken van depressie.

“Iemand die gewoon blauw is, kan een paar uitstapjes overslaan en dan weer in de stemming komen”, zei Wolkin. “Maar depressie maakt je apathisch over activiteiten en hobby’s die je ooit vreugde gaven, en waardoor je jezelf isoleert.”

Het zorgt voor die vicieuze cirkel: depressie berooft je van je vermogen om plezier te beleven aan ervaringen, dus stop je met juist de dingen te doen die je humeur zouden kunnen opvrolijken.

Je voelt je neerslachtig en waardeloos
Als je jezelf constant naar beneden haalt, of je voelt je waardeloos of onbelangrijk, dan is er iets aan de hand.

“Repetitieve gedachten in de trant van ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik doe er niet toe’ zijn gevaarlijk omdat ze zelfbeschadigend gedrag kunnen aanwakkeren,” zei Wolkin. Als je op deze manier denkt, heb je de neiging om manieren te vinden om de negativiteit te verifiëren, waardoor je depressiever wordt en meer risico loopt.

Extreme schuldgevoelens voor dingen waar je niet alleen verantwoordelijk voor bent, bijvoorbeeld een slechte relatiebreuk of plotseling baanverlies, tast ook je zelfrespect aan en is een tip dat je depressief bent, zei dr. Payne.

https://nickdewaard.nl/