Teston Esdasdsa
Horeca

Hoe een wetsteen te gebruiken

Hoe een wetsteen te gebruiken

Een goed mes is waarschijnlijk het belangrijkste gereedschap in je keuken, dus het is verstandig om het vlijmscherp te houden.

Een van de beste manieren om je mes te slijpen is om een ​​wetsteen te gebruiken – het kost wat tijd en geduld, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, hoef je nooit meer te vechten met een bot mes.

Bekijk deze video en leer hoe je een wetsteen gebruikt. We hebben ook een stapsgewijze zelfstudie uiteengezet.

1. Dompel uw slijpsteen gedurende 10 tot 15 minuten onder in water.

Wetstenen worden geleverd met verschillende korrels of grit (vergelijkbaar met schuurpapier). Een grove korrel (een lager getal) zal het metaal snel van het mes afslijpen. Een fijnere korrel (een hoger aantal) zal het blad egaliseren en verfijnen, waardoor een scherpere en duurzame snijkant ontstaat. Sommige wetstenen (zoals de hier afgebeelde) hebben twee verschillende korrels.

2. Plaats de wetsteen op een theedoek of een oppervlak waarop het niet zal glijden. Plaats het met de grove korrel naar boven gericht.

3. Houd je mes stevig vast. Plaats uw mes in een hoek van ongeveer 20 ° ten opzichte van de wetsteen. Om deze hoek te krijgen, plaatst u uw mes op 90 °, de helft hiervan op 45 ° en de helft opnieuw. De hoek van je mes is belangrijk en sommige messen hebben iets andere hoeken nodig (bijvoorbeeld Japanse messen), dus je moet misschien wat verder onderzoek doen naar je specifieke mes.

4. Plaats een gelijkmatige en zachte druk op je mes en trek het mes langs de steen van top tot teen. Herhaal een paar keer. Draai het mes dan om en herhaal aan de andere kant. Het is belangrijk om precies hetzelfde proces aan de andere kant van het mes te herhalen (tenzij je te maken hebt met een Sashimi-mes of iets dergelijks waarvoor meer techniek vereist is).

5. Test je mes (zorg ervoor dat je jezelf niet snijdt). Je kunt het met wat fruit testen in plaats van met je vinger!

6. Keer de wetsteen om en herhaal het proces met behulp van de fijnere korrel.

7. Herhaal het proces aan beide zijden van je mes.

Wetstenen zijn een goede optie om je messencollectie op de allerbeste manier te onderhouden, maar raak niet te overbezorgd en slijp je messen niet te veel en plaats ook niet te veel druk op het tijdens het slijpen. De hoek waarin je je mes op de wetsteen plaatst is ook belangrijk, dus doe wat onderzoek voordat je slijpt als je een bijzonder mooi mes hebt. Sommige wetstenen worden geleverd met handige hoekgeleiders.

Je hoeft geen wetsteen te gebruiken om uw messen te onderhouden, maar alleen om ze te slijpen wanneer ze in slechte staat verkeren. Ga voor meer informatie over het dagelijks onderhoud van uw messen naar: https://passie.horeca.nl/content/21705/Messen_onderhouden.html. Als je het eenmaal onder de knie hebt, zullen jij en je messen nog lang en gelukkig leven. Dat is zeker.

http://www.svh.nl/