Teston Esdasdsa
Image default
Aanbiedingen

De rolbaan: efficiënter werken

Rolbanen, ook wel rollenbanen genoemd, maken het leven in de industrie veel makkelijker. Maar welke types van rolbaan bestaan er zoal en welke kies jij het beste voor jouw toepassing? Wij gaan in dit artikel even dieper in op het bijzondere werktuig, de rolbaan, en helpen jou de perfecte rollenbaan te kiezen.

Aangedreven of niet aangedreven rolbaan

Bij rolbanen maakt men een belangrijk onderscheid: aangedreven of niet aangedreven. Bij niet aangedreven rollenbanen worden de goederen door de werknemers op eigen kracht voortgeduwd. Of de goederen glijden van hoger naar lager door de zwaartekracht. Elektrisch aangedreven rolbanen brengen goederen van laag naar hoog of gaan over grotere afstanden.

Rechte rolbanen en rolbanen in bochten

De opbouw van een werkhuis zit soms ingewikkeld in elkaar. Rollenbanen moeten over elkaar heen en naar verschillende richtingen gestuurd worden. Daarom kun je kiezen tussen een rechte rollenbaan en een rollenbaan in een bocht.

Vaste rolbaan en harmonica rolbaan

Als je werkplek een vaste opstelling heeft, is een vaste rolbaan perfect. Als je flexibel moet kunnen werken aan een rolbaan, dan is een harmonica rolbaan onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan het uitladen van een vrachtwagen. Een harmonica rollenbaan staat op wielen. Je plaatst de rollenbaan tussen de vrachtwagen en de verste uithoek van je stapelplaats. Naarmate je je goederen in je stapelplaats opbergt, schuif je je harmonica rollenbaan bij elkaar. Idem dito voor het inladen van een truck.

Rolbanen in functie van de toepassing

Er bestaan talloze types van rolbanen. Zo zullen de rollen van de rollenbaan variëren van de producten die moeten verplaatst worden: grote en kleine rollen, rollen die dicht bij elkaar of ver uit elkaar staan. En er zijn ook heel wat alternatieven voor rolbanen. Denk maar aan rubber transportbanen, kunststof transportbanen en kettingbanen. Vooraleer je de aankoop van een rolbaan doet, overleg goed met de verkoper. Zij geven jou professioneel advies en je krijgt misschien tips en ideeën waar je tevoren nog niet had aan gedacht. Hoe beter jouw rollenbaan afgestemd is op wat je ermee wilt aanvangen, hoe efficiënter er zal gewerkt worden!

https://www.acb-transportbanden.be/